Alvó fény

Alvó fény

A politikáról egy kevésbé laikustól

2018. március 28. - KisMókus

Megeshet, hogy a politikához jobban értek, mint az átlag ember. Jobban, mint Józsi bácsi az út sarkában magányosan álldogáló romkocsma tulajdonosa, jobban, mint Mariska néni, a középiskolában tanító kiégett pedagógus, és jobban, mint Dr. Kis-Kovács Péterke, szájsebész. Mégsem értek semmit.

A politika ugyanis nem megérthető, hanem csakis egyedül megérezhető. Csak a megfelelő intuíciók segíthetnek abban, hogyan igazodhatunk ki a káoszban, amit politikai játéktérnek hívunk. Folyamatokat megérthetünk, de a folyamat nem a jelen produktuma teljes egészében. Attól folyamat valami, hogy adódik számunkra egy ok, amire a válasz az okozat. Akció - reakció, nagyon leegyszerűsítve. Viszont, itt is a tudásunkat a múltra alapozzuk. És amíg a múlt elemzésével vesztegetjük drága perceinket, az, aki ráérzésből űzi a játékot, már lépett is a képzeletbeli sakktáblán. Mi pedig hogy-hogy nem, lemaradtunk. Amíg mi a másik fejében próbáljuk kifürkészni a játék igazságát, addigra már a parti végkimenetele el is dőlt.

Nem állítom, hogy szükségtelen elő-előszedegetni múltbéli ismereteinket, végezhetünk összehasonlításokat, fellelhetünk összefüggéseket. De attól még, mert helyesen illesztjük a jelenkor történéseit a történelem részecskéihez, majd vonjuk párhuzamba a "mostot" egy régi esettel, attól még nem értjük a lényeget.

Ismerhetjük az összes lépést a sakkban, ismerni is kell! De végső soron mindig a kreativitás, az adaptációs készség, a gyors helyzetfelismerés, a pörgős észjárás, a gördülékeny reakció vezet a sikerhez.

Mégis mit akarok ebből a katyvaszból kihozni? Azt, hogy a száraz tudás önmagában annyit ér, mint a száraz tészta víz nélkül. A stratégiai gondolkodás nem társadalmi státuszból következik, ugyanúgy érezheti a lényegét Pityu, a köztörvényes bűnöző, mint amennyire nem értheti Petra, közgazdász. Persze ez csak egy nagyon lesarkított példa, de azért mégsem véletlenül szokták mondani, hogy az érti az érti a legjobban a jogot is, akinek "van mitől félnie". Hiszen ha ismerjük a kiskapukat, akkor tudjuk bebiztosítani, hogy ne kapjanak el minket. A törvénytisztelő állampolgárnak ugyebár nincs mitől félnie, hiszen ő mindent úgy tesz, ahogyan azt elrendelték a számára. (Ejnye, milyen cinikus gondolkodásmód ez KisMókus...)

Illesszük be akkor az általam leírtakat a magyar aktuálpolitikába (2018. 03.28.). Mi a száraz tudás most?


A Fidesz és az ellenzék múltja, kampánya, szlogenjei. Ez az a tudás, amit megfelelő szorgalommal bárki magáévá tehet. Mi a megérzés? Az, hogy kormányváltó a közhangulat. Az, hogy két pólus alakult ki márciusra látványosan: I. Fidesz + Mszp, Dk, (Pm), Együtt és egyéb kamupártok. Valamint a II. Jobbik. Előbbi egy régi elitet képez. Összefoghatnak a háttérben, mert jobban féltik felhalmozott pozícióikat, minthogy egymással szemben éles undort érezzenek. Ismerik egymást, egymás taktikáit. Apály és dagály. Ha az egyik megy, jön a másik és így tovább. Ez a ciklikusság alapja. 

Ha az Mszp megszűnne létezni, akkor kit hibáztathatna kommunista múltjáért a Fidesz? Ha a Dk feloszlana, hol volna Gyurcsány, amikor kicsit "öszödibeszédezni" kéne és hergelni a tömegeket? Ha a Fidesz hajója elsüllyedne, akkor mi a garancia, hogy egy életképesebb, tiszta múlttal rendelkező baloldali ellenzék nem kap szárnyra egy erős jobboldali párt nyomására?

A Jobbik új paradigma létrehozásában érdekelt. Ő akar lenni az új elit. Az LMP lavírozik, "új korszakot" akarna nyitni, de határozatlan hozzá, és szerintem a Fidesz melletti másodvonalat is elfogadná. Az Együtt valahogyan elutasított minden oldalról, annak ellenére, hogy szorosan kötődik az Mszp-hez és a Dk-hoz is. Juhász Péter személye azonban tényleg megosztó. A Momentum előfordulhat, hogy a Fidesz zsebében van, de ez már csak puszta tipp.

Tippek az idei szavazáshoz tehát:

1. Ha a Fidesz győzelmében vagy érdekelt: szavazz a Fideszre (meglepő, mi?)
2. Ha kormányváltást akarsz, akkor szavazz az ellenzékre
3. Ha elitváltást akarsz, szavazz a Jobbikra és/vagy az LMP-re

 

Az itt leírtak nyilván mind szubjektív vélemények, nem 100%-os állítások tehát, viszont mindenki számára jó kiindulópontként szolgálhatnak. Érdemes tovább gondolni a gondolataimat. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alvo-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr4913786198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása