Alvó fény

Alvó fény

A legesélyesebb jelölt

Avagy játszunk tippmixet a választások előtt

2018. március 24. - KisMókus

Imádom, amikor úgy kezelik az emberek az országgyűlési választásokat, mint egy szerencsejátékot. Ki fog nyerni, a Fradi, vagy az Újpest? Bitch please, legalább a programjukat csekkold le, mielőtt behúzod az X-et április 8-án. Nem mintha amúgy ez az egész demokrácia nevezetű játék megérné egymás verbális kasztrálását. Mindenesetre a szájkarate és a fotelnapóleonoskodás is virágoznak ezeken a gyönyörű ködös tavaszi napokon.

Ami most nagyon fut, az a taktikai szavazás kérdése. Ahhoz, hogy megverhesd a Fideszt, szavazz a legesélyesebb ellenzéki jelöltre egyéniben, függetlenül attól, hogy Mszp-s, Momentumos, Jobbikos, Gyurcsányos, vagy "független". Ez így fantasztikusan hangzik, egy aprócska probléma mégis adódik ezzel kapcsolatban:

AZ, HOGY NEM FOG MŰKÖDNI. (Caps lock kikakpcs, csak nagyon felhúztam magam.) Nem fog  működni, ugyanis ez a Fidesz célja: szétszedni a szavazatokat. Miért? Azért, mert egyéniben a vesztesekre leadott voksok is töredékszavazatként hozzáadódnak a listás szavazatokhoz.

Illusztrálom egy példán keresztül: tehát amennyiben úgy döntesz, hogy az országos listán Te a kétfarkúakra akarsz szavazni mondjuk, mert bennük látod a Fidesz méltó utódját, csak rajta. Egyéniben viszont ha úgy érzed, hogy a kutyusos képviselőjelöltnek esélye nincs, Isten óvjon Téged attól, hogy Szabó Józsi, Mszp-sre szavazz, csak azért, mert neki van esélye. (Ki szerint, khm?)

Tételezzük fel, hogy Szabó Józsiról sejted, hogy veszíteni fog Kis Pista fideszes jelölttel szemben, de benne látsz még fantáziát. Viszont Szabó Józsi tényleg veszít. Ebben az esetben a rá leadott szavazatod az Mszp-hez fog kerülni töredékszavazatként, (ha nyerne, akkor is a győzelmen felüli további szavazatok arányában oda kerülne, de mindegy a mi szempontunkból most). Valamiért Te nem rájuk akartál eredetileg szavazni, ezért ez a szavazat az "ellenséghez" került. Ilyen esetben egyéniben, ha nagyon nincs más választásod, vagy nagyon nem tudsz mihez kezdeni magaddal, akkor szavazz egy kamupártra, mert az a voks úgyis megy a levesbe.

Egyébként az, hogy ki a legesélyesebb jelölt, megint csak egy illúzió. Ilyen ugyanis nincs, ennek a találgatásnak, akárcsak egy jóslatnak, öndetermináló szerepe van. Ha azt hiszed, hogy esélytelen, akkor lemondasz róla. Ha sokan hiszik ezt, akkor pedig sokan mondanak le róla, míg végül "be nem teljesedik a jóslat". Érdekes játék a közvélemény-kutatás.

Mindent félretéve, ha a Te célod mégis a Fidesz győzelme, akkor annyit kell tenned, hogy gondolkodás nélkül rájuk szavazol egyénin és országoson is, ez elég logikus. Egy szó mint száz, a Fidesznek érdeke az, hogy szétszedje a szavazatokat, mert ellenzéki pártból van hatszázhúsz, Fideszből meg csak egy.

Viszont egy dolgot mindenképpen érdemes tisztázni. Ez a választás arról fog szólni, hogy az aktuális elit képes-e röghöz kötődni, vagy pedig egy új elit kerülhet majd a színpadra és foghat újabb sakkpartiba.    

A bejegyzés trackback címe:

https://alvo-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr6013776944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása