Alvó fény

Alvó fény

Enneagram a számmisztika tükrében

2018. augusztus 26. - KisMókus

Az Enneagramot kár túlbonyolítani, és az egyes számok között hierarchiát megállapítani az önbizalom mértéke alapján. Már önmagában véve, akinek az emberek bedobozolása különféle rangokba, a magabiztosság mértékén dől el, szerintem érdekes értékítéletet hordoz magában.

Az Enneagram elméletileg a személyiség keretét kívánja meghatározni. A személyiségünk, habár változhat, keretrendszerét tekintve stagnál. Ez az állításom rögtön vita tárgyát képezhetné, hiszen megkérdőjelezhető erőteljesen, hogy a születésünk pillanatától kezdve determinálva van-e a jellemünk fejlődése abból a szempontból, hogy az idő múlásával módosul, vagy csak alkalmazkodik a körülményekhez, de jelentős mértékben nem változik.

Én annak az álláspontnak a híveként szólalok meg a témában, hogy igenis, adott első felsírásunk óta egy kerete a személyiségünknek, amely végig kísér minket egy életen át. Ez a keret tulajdonképpen a karma küldetésünk szimbóluma, a horoszkóp személyre szabottabban tárja fel, míg az Enneagram csak az irányt célozza be, ezért ez utóbbit messze nem gondolom olyan precíznek. Az elemzését, csak akkor ajánlom, ha 1) nem tudjuk a másik fél születési dátumát, 2) csak felszínesen szeretnénk megismerni a másik személy karakterét, mert arra elfogadható választ nyújt az enneagram.

Az Enneagram nem titkoltan egyébként nem szégyell nyúlni a kabbalából. A 9 szám, amely a 9 típusát tárja fel a személyiségnek, 9 gondolkodási sémát ábrázolva, egyszerű számmisztika. A 9 szám ráadásul szorosan kapcsolódik egy-egy bolygóhoz. Ráadásul most jön a fokozása a gondolatmenetemnek:

Egy embernek több enneagramja van, attól függően, hogy kivel vizsgáljuk a kapcsolatunkat. Például én lehet, hogy amúgy hatos vagyok, de a nagyanyámmal szemben ötösként viselkedem. A saját számunkat nevünk betű sorszámainak összeadásával kaphatjuk meg. Például KisMókus: 2+9+1+4+6+2+3+1=28=2+8=10=1.

Tehát a KisMókus szerepembe én egy egyes szerepbe bújtam. Az egyes a Perfekcionista. Azt gondolom, hogy ez itt így igaz.

Ha nem számoltam volna ki korábban legalább 100 ember számát, akkor valószínűleg baromságnak hinném ezt. Pedig érdekes módon rengeteg mindenre ad magyarázatot. Ha valaki biztosra akar menni, inkább nevének értékét vegye alapul, mint mások által önmagukra akasztott címkéket. Biztosabba fog menni vele.  

A bejegyzés trackback címe:

https://alvo-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr4614202805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása